Ahad, 5 Februari 2012

Antologi Seuntai Kasih Secebis Harapan - Syair Si Burung Nuri Satu (Puisi Tradisional

Syair Si Burung Nuri Satu


Maksud Keseluruhan
"Syair Si Burung Nuri Satu" ialah sebahagian petikan cerita (fragmen) daripada teks "Sayir Si Burung Nuri", sebuah syair yang berbentuk cerita (naratif). Tergolong dalam jenis cerita unggas (binatang) yang bersifat alogari (perbandingan,kiasan). Meskipun cerita tentang unggas atau binatang, cerita ini boleh dibawa dalam konteks kehidupan, sikap, dan sifat manusia.
        Fragmen ini memaparkan kisah tentang seekor burung Nuri yang pandai berkata-kata. Kononnya, burung Nuri tersebut tinggal di Gunung Puteri dan berasal dari kayangan. Nuri sangat cantik; tubuh badannya berbau wangi, rupanya menarik, tutr katanya sopan, akal pemikirannya bijak, cahaya wajahnya bersinar, bulunya bersih bersinar, kukunya putih bersih, jari-jarinya cantik berbagai-bagai warna, dan tiada tandingan mana-mana raja di istana. Oleh sebab kecantikan dan budi bahasa yang baik, burung Nuri diangkat menjadi Penghulu atau Raja di udara(kayangan). Semua burung tunduk hormat dan mematuhi segala hukum-hakam yang dilaksanakan olehnya.
         Dikisahkan, pada suatu hari ketika Nuri berada di atas takhta, Nuri mengadu kepada Burung Punai bahawa badannya berasa tidak sedap. Nuri lalu masuk beradu.Semasa tidur, Nuri bermimpi bertemu dengan Bunga Cempaka Dadu yang sangat cantik. Nuri terkejut dan terjaga. Bayangan Cempaka Dadu yang hadir dalam mimpinya menimbulkan rasa asyik berahi dan rindu di hati Nuri dan menggangu fikirannya. Burung Nuri kemudian bertitah kepada Si Burung Murai agar memanggil semua burung datang berkumpul di istana dengan segera. Murai berasa hairan dan bimbang memikirkan sebabnya Nuri bersikap demikian, iaitu tujuan semua burung diarah berkumpul dengan segera. Murai berasa hairan dan bimbang memikirkan sebabnya Nuri bersikap demikian, iaitu tujuan semua burung diarah berkumpul dengan segera. Setelah Murai bertemu dengan semua burung, Murai pun menjelaskan bahawa Nuri menitahkan semua burung berkumpul di istana dengan segera kerana ada perkara atau tugas penting hendak dikhabar atau dilaksanankan.

Maksud Rangkap Demi Rangkap

Rangkap 1
Ada satu cerita yang asyik dan menghairankan, dikisahkan orang, ada burung Nuri yang boleh berkata-kata, pandai bercakap.

Rangkap 2
Kononnya, burung Nuri tersebut tinggal di Gunung Puteri, berasal dari kayangan (udara). Tubuh badannya berbau sangat wangi, tiada tandingan pada zamannya.

Rangkap 3
Rupanya sangat cantik, tutur katanya sangat sopan, pemikirannya(akal) sangat bijak, tiada tandingan mana-mana raja di istana.

Rangkap 4
Kerana kecantikan dan budi bahasa yang sangat baik, burung Nuri diangkat menjadi Penghulu kayangan.

Rangkap 5
Burung Nuri mempunyai cahaya wajah yang berseri-seri, bersinar, lemah lembut, dan sopan santun tutur katanya. Semua burung tunduk hormat dan mematuhi segala hukum-hakam yang dilaksanakan olehnya.

Rangkap 6
Matanya bersinar seperti permata manikam, bulunya bersih bersinar seperti permata zamrud, kukunya putih bersih seperti mutiara, dan jari-jarinya cantik berbagai-bagai warna.

Rangkap 7
Adalah dikisahkan, pada suatu hari ketika Nuri berada di atas takhta, ia mengadu kepada burung Punai bahawa badannya berasa tidak sihat.

Rangkap 8
Nuri lalu masuk beradu sambil dijaga oleh burung Beladu. Semasa tidur, Nuri bermimpi bertemu dengan bunga Cempaka Dadu yang sangat cantik. Nuri pun terkejut. Bayangan Cempaka Dadu yang hadir dalam mimpinya menimbulkan rasa asyik berahi dan rindu di hati Nuri.

Rangkap 9
Setelah terkejut jaga, Nuri cuba pejamkan mata untuk kembali menyambung tidurnya. Namun, bayangan Cempaka Dadu mengganggu fikirannya. Oleh sebab terlalu memaksa memejamkan mata, sedangkan fikiran terganggu, Nuri berasa badannya sangat letih, apatah lagi memikirkan maksud tadbir mimpinya tadi.

Rangkap 10
Setelah Nuri bangun dari tidurnya, Si Burung Beladu yang menunggu Nuri beradu terkejut melihat mata Nuri bengkak seperti seseorang yang sedang memikirkan suatu hajat yang tidak kesampaian. Si Burung Beladu bertanya kepada Nuri, apa sebabnya. Tetapi, Nuri diam, tidak menghiraukan pertanyaan Si Burung Beladu.

Rangkap 11
Menyedari hal itu, burung Beladu faham bahawa Nuri sedang susah hati, mungkin memikirkan suatu hajat berat yang sukar didapati. Maka, Si Burung Beladu pun diam, tidak lagi melanjutkan pertanyaannnya.

Rangkap 12
Burung Nuri kemudian keluar seorang diri menuju singgahsana. Burung Nuri kemudian bertitah kepada Si Burung Murai agar memanggil semua burung datang berkumpul di istana dengan segera.

Rangkap 13
Setelah Murai mendapat titah, Murai segera terbang mencari semua burung. Murai berasa hairan dan bimbang memikirkan sebabnya Nuri bersikap demikian. Apakah tujuan semua burung diarah berkumpul segera?

Rangkap 14
Setelah Murai bertemu dengan semua burung, Murai pun menjelaskan bahawa Nuri menitahkan semua burung berkumpul di istan dengan segera kerana ada perkara atau tugas penting hendak dikhabar atau dilaksanankan.

Tema

Syair ini memaparkan tema percintaan; rasa kasih dan cinta Si Burung Nuri terhadap bunga Cempaka Dadu. Meskipun bunga Cempaka Dadu hanya hadir dalam mimpi, tetapi kehadirannya telah menyebabkan perasaan Si Burung Nuri tidak menentu, menyebabakan fikiran dan kesihatannya terganggu. Si Burung Nuri berhasrat untuk mencari Cempaka Dadu (kekasihnya) sampai bertemu.

Persoalan

 1. Raja ialah manusia istimewa yang cantik, sopan santun, bijak, gagah, dan berkuasa.Si Burung Nuri dianngap sebagai raja segala burung kerana keistimewaannya yang cantik, bijak, dan gagah selain tinggal di kayangan (udara).
 2. Rakyat menunjukkan taat setia, hormat, dan melaksanakan semua perintah Raja dengan baik. Raja berkuasa untuk memerintah hambanya.
 3. Cinta adalah sesuatu misteri dan luar biasa. Si Burung Nuri asyik memikirkan Si Bunga Cempaka Dadu hanya kerana melihatnya dalam mimpi saja.
 4. Cinta luar biasa antara seekor burung (Si Burung Nuri) dengan sekuntum bunga (Bunga Cempaka Dadu).
 5. Perasaan cinta yang mendalam menyebabkan fikiran tidak rasional, kesihatan terjejas, tingkah laku tidak terkawal, sedih, murung, resah, dan gelisah. Fikiran dan kesihatan Si Burung Nuri terjejas diganggu oleh rasa cinta kepada Si Cempaka Dadu.
 6. Rakyat jelata turut berasa sedih dan bimbang apabila raja mereka menghadapi kesusahan atau kesedihan. Semua burung sedih apabila Si Burung Nuri sedih.

Nilai dan Pengajaran

Nilai

 1. Raja mempunyai sifat luar biasa. Seorang raja ialah ketua yang dikagumi. Oleh itu, raja perlu mempunyai sifat yang luar biasa. Contohnya, Si Burung Nuri ialah raja yang luar biasa, cantik, dan bijaksana.
 2. Raja memerintah dengan adil dan bijak. Raja perlu memerintah dengan adil dan bijak. Contohnya, Si Burung Nuri memerintah rakyat dengan adil dan bijaksana.
 3. Rakyat taat kepada Raja. Rakyat jelata menunjukkan taat setia dengan mematuhi segala arahan raja. Contohnya, segera melaksanankan tugas dengan amanah.
 4. Simpati dan tolong-menolong. Seseorang perlu menunjukkan rasa simpati dan menolong orang dalam kesedihan. Contohnya, sekalian burung bersimpati dan menolong Si Burung Nuri yang bersedih.
 5. Cinta yang mendalam terhadap kekasih. Si Burung Nuri sangat mencintai kekasihnya, Si Bunga Cempaka Dadu sehingga sanggup mengembara ke luar istana untuk mencarinya.

Pengajaran

 1. Seseorang yang hendak diangkat menjadi raja haruslah mempunyai sifat yang baik (luar biasa) dari aspek kecantikan, budi bahasa, tutur kata, tingkah laku, kecerdikan, dan kekuatannya. Contohnya, Si Burung Nuri ialah raja yang cantik, bijak, dan berkuasa.
 2. Raja hendaklah memerintah rakyat dengan baik, sopan, adil, dan bijak serta menjadi contoh teladan untuk diikuti oleh rakyat jelata. Contohnya, Si Burung Nuri yang menjadi teladan kepada rakyat kerana mempunyai pekerti yang baik.
 3. Rakyat jelata hendaklah menunjukkan taat setia dengan mematuhi segala arahan (yang baik) yang disampaikan raja, serta segera melaksanakan tugas dengan amanah. Contohnya, rakyat segera berhimpun apabila diarahkan kerana raja hendak memberikan tugas penting.
 4. Kita perlu menunjukkan rasa simpati dan segera menolong orang yang dalam kesusahan atau kesedihan. Contohnya, rakyat simpati dan segera menolong raja yang sedih dan menghadapi kesusahan.
 5. Janganlah terlalu mengikut perasaan hati apabila jatuh cinta (kasih) kerana kelak akan menjejaskan kesihatan dan menganggu fikiran. Contohnya, Si Burung Nuri terlalu sedih kerana perasaan asyik mahsyuknya terhadap Si Bunga Cempaka Dadu, menyebabkan fikiran dan kesihatannya terjejas.
 6. Janglah kita terlalu mengharapkan sesuatu yang tak pasti kerana kelak akan merana diri. Contohnya, Si Burung Nuri yang jatuh cinta kepada Cempaka Dadu yang tidak pasti kewujudannya (hanya ditemui dalam mimpi) menyebabkan Nuri merana.

Maksud Rangkai Kata Terpilih

 • Suatu cerita - ada satu kisah
 • Di dalam cita - yang menyentuh perasaan.
 • Mendengar warta - khabar, tentang
 • Tahu berkata - (burung Nuri) yang pandai berkata-kata
 • Dari udara kono asal mulanya - berasal dari kayangan.
 • Dilihat manikam kedua matanya - mata yang bersinar seperti permata, lambang kecerdasan dan kepintaran pemerintah.
 • Seperti jamrut konon bulunya - jamrut (zamrut) bulu yang indah dan bersinar, lambang ketinggian darjat.
 • Laksana mutiara akan kukunya - kuku yang indah dan bersinar, lambang kuasa.
 • Pusparagam warna jarinya - jari-jemari yang indah pelbagai warna, lambang kekuatan.
 • Tidur masyghul di dalam cita - tidur dalam kesedihan kerana menanggung hajat tidak kesampaian.
 • Mengapa balut warnanya mata - mata bengkak, sembab kerana sedih.
 • Nuri, Punai, Beladu, Murai - sejenis burung.
 • Mimpi bersunting Cempaka Dadu - bermimpi berkahwin dengan Bunga Cempaka Dadu.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan